10.8.2008

Vinkkejä

Tässä joitain vinkkejä, kun alat suunnittelemaan pienen budjetin häitä:

1. Juhlapaikka.
Juhlapaikan vuokraan menee helposti paljon rahaa. Mieti, onko omalla perheelläsi tai muilla verkostoosi kuuluvilla joku paikka, jossa voisitte juhlia. Katso koteja, mökkejä ja muita rakennuksia uusin silmin - muuntuisiko joku niistä teidän juhliinne sopivaksi miljööksi? Kotitalossani on vietetty monia sellaisiakin juhlia, joissa 'juhlakalut' eivät ole olleet omaa väkeä. Rohkeasti vain kysymään, jos mielestäsi täydellinen paikka löytyy lähipiiristäsi.

2. Tarjoilut.
Kyllä meillä suomalaisilla on vielä talkoohenkeä. Voit jakaa 'työtehtäviä' niin, ettei kenenkään niskaan kaadu liian paljon vastuuta. Varsinkin tarjoilussa tai leivonnoissa ystäväsi tai sukulaisesi tulee varmasti mielellään auttamaan. Jos vaikka vinkkaat, kuinka pidätkään serkkusi leivonnaisista, saattaa olla, että hän jo kysymättä tarjoutuu tekemään jotain sinun juhliisi. Tietenkin silloin on kohteliasta kysyä materiaalikustannuksista. Tai voitte sopia, että jonkun ruokalajin teko on lahja teille.

Riippuen juhlien koosta, voi olla tarpeen palkata pitopalvelu tai tuttu ammattilainen hoitamaan tarjoilua. Mutta jos on kokenut juhlien järjestäjä, 'ammattitaidottomallakin' voi olla tarpeeksi asiantuntijuutta homman pitämiseen jouhevana.

Ruoan ei aina tarvitse olla gourmeeta sopiakseen juhlaruoaksi. Tai jos haluat 'hienompaa' syötävää, mieti, tarvitseeko ruokalajeja olla kovin montaa. Voiko ruoat valmistaa itse, vai turvaudutko pitopalveluun? Jos sinulla ei ole 'luottopitopalvelua', kysele ihmisiltä, joilla on. Mieti tätä puolta ajoissa, jotta ehdit mahdollisesti kilpailuttaa sinulle ennestään tuntemattomia yrittäjiä.

Juomiin saa helposti palamaan tuohta. Tässä jos jossain voi säästää: jos ette tarjoile alkoholia, kustannukset vähenevät huomattavasti (kuten voi budjettilaskelmistamme päätellä...).

3. Musiikki.
Elävää musiikkia on ilo kuunnella. Onko lähipiirissäsi muusikoita? Voisivatko he soittaa jotain? Jos livemusa ei ole teille välttämätöntä tai jostain syystä se ei onnistu, voi DJ:nä toimia nykyään kuka tahansa, jos on käytettävissä tietokone tai mp3-soitin, vahvistin ja kaiuttimet.

4. Koristelu.
Yksinkertaisuus on kaunista. Kokemukseni mukaan aina lahjaksi tulee kukkia muodossa jos toisessa. Varaa erikokoisia ja -tyylisiä maljakoita riittävästi (lainaa, jos on tarpeen) ja pistä kukat esille. Kynttilät toimivat joka vuodenaikana! Jos juhlitte ulkona, jo luontokin tarjoaa mahtavat koristeet sinälläänkin. Luonnosta saat myös erilaista materiaalia koristeisiin, jos juhlat ovat sisätiloissa: kauniita pikkukiviä, luonnonkukkia, puiden oksia, kukkia omasta puutarhasta...

5. Vieraslista.
Mieti tarkkaan, keitä haluat kutsua. Vierasmäärä on suoraan verrannollinen kustannusten kanssa. Onko pakko kutsua kaikki mahdolliset tädinmiehensiskonkaimat? Mihin haluat vierasmääräsi rajata? Me olisimme voineet kutsua enemmänkin vieraita, varsinkin työkavereita, mutta silloin väkimäärä olisi paisunut silmänräpäyksessä moninkertaiseksi. Jos päätätkin kutsua hieman suunniteltua enemmän väkeä, voit toisaalta koittaa säästää jollain tavalla tarjoiluissa. Älä jätä kutsumatta ihmisiä, jotka oikeasti haluaisit paikalle vain sillä verukkeella, että haluat säästää rahaa.

6. Muista kaikessa: talkoohenki!
Ihmiset todella auttavat mielellään, omien aikataulujensa mukaan, luonnollisesti. Sinun / teidän ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Sovun vuoksi silti edelleen korostaisin, että kenenkään harteille ei laiteta liikaa paineita. Valokuvat on nykyään niin helppo jakaa sähköisesti, että riittänee, kun pyydät paria-kolmea valokuvaharrastajaystävääsi ikuistamaan kauniita hetkiä ja myöhemmin vaikka polttamaan CD:lle.

Nämä vinkit eivät ole ainutlaatuisia tai ennennäkemättömiä, mutta niitä käyttämällä voit luoda täysin omannäköisesi juhlat. Tärkeintä loppujen lopuksi on, että kaikki viihtyvät - tyyli on vapaa!

Ei kommentteja: